Techniek
De techniek van UV polymerisatie is gebaseerd op het feit dat sommige vloeistoffen, bijvoorbeeld monomeren en bepaalde kunstharsen, met behulp van een z.g.n. fotoinitiator, onder invloed van UV licht kunnen polymeriseren (uitharden). Daarnaast bevat de formulering bepaalde hulpstoffen die nodig zijn voor het verkrijgen van de gewenste eigenschappen in het eindproduct.

UV Licht
Ultra Violet licht is dat gedeelte van het licht, welke zich bevind in het golflengtegebied tussen 180 nm (nanometer) en 380 nm. In verband met de effecten van UV-licht op mens en milieu, wordt onderscheid gemaakt tussen UV-A (lang golvend UV), UV-B en UV-C (kort golvend UV).

> UVA: 315 - 380 nm
> UVB: 280 - 315 nm
> UVC: 180 - 280 nm

Na 380 nm begint het zichtbare deel van het spectrum, vervolgens het infrarood licht, gevolgd door microstraling en radiostraling.Koud of warm licht?
Bij UV droging is er verschil tussen koude en warme UV lichtbronnen.

Bij gebruik van een koude UV lichtbron ook wel het Flashcure systeem genoemd, wordt de UV energie die anders in bijv. 1 seconde wordt gegenereerd, nu in slechts 2 milliseconde uitgestraald. Hierdoor worden wel evenveel fotonen uitgestraald, maar krijgt het substraat geen tijd om opgewarmd te worden, waardoor ook met temperatuursgevoelige substraten gewerkt kan worden.

Een nieuw type UV lamp, is de UV LED (UV lichtemitterende diodes) voor toepassingen, waarbij met koud licht een klein oppervlak belicht dient te worden. De zeer lange levensduur van deze lichtbron, tot 50.000 uur, is een bijkomend voordeel.

In enkele gevallen is de te genereren warmte (continue brandende lamp) juist wel belangrijk bij het productieproces en daarom kunt u bij Parvus terecht voor 4 type UV units, te weten:

  • CR = constant radiation - continue brandend UV licht
  • FD = flash on demand - UV flitslicht 1 Hz
  • SF = stroboscopic flash - UV flitslicht 50-100Hz
  • LED = lichtemitterende diodes - koud UV licht, tot 50.000 branduren